Welkom op www.kindmetautisme.com

Op deze blog deel ik mijn ervaringen en tips over het opvoeden van een kind met autisme. Ik geef inzicht in de rechten en mogelijkheden voor ouders in vergelijkbare situaties.

Over ons

www.kindmetautisme.com is een platform waar ouders van kinderen met autisme ondersteuning en informatie kunnen vinden. Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te helpen in hun zoektocht naar begrip en inclusie.

Waar heb je recht op/Dubbele Kinderbijslag

Als je kind een beperking heeft klein of groot heb je recht op veel dingen, dit krijg je niet zomaar. Ik zal hier proberen uit te leggen hoe en wat je kan aanvragen en de bijbehorende sites hierbij.  

U kunt een extra bedrag aan kinderbijslag krijgen als uw thuiswonende kind/kinderen intensieve zorg nodig heeft.

Dit is wel pas mogelijk als u kind 3 jaar of ouder is.

De aanvraag gaat als volgt je gaat naar https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag-thuiswonend-kind-intensieve-zorg

Daar dien je een aantal vragen in te vullen.

- Heb je kind met een  WLZ indicatie (Wat is een WLZ indicatie) Als u kind 24 uur per dag hulp nodig heeft met uitzondering de tijd dat die op school zit of een dagbesteding, je kan ook nee aanklikken dan kan je de vragen invullen En dan krijg je direct antwoord of je recht heb op dubbele kinderbijslag of niet. 

Als je dat gedaan heb dan log je in met je Digid, en dan zullen er nog een aantal stappen volgen, dan gaat de aanvraag naar de SVB en dan zal je binnen een aantal weken te horen krijgen of je dit krijg.

- Links boven de foto een kort stappenplan

 

 

Verschil wel of geen WLZ indicatie

Als je een WLZ indicatie heb dan zal je tot dat je kind 18 is dubbele kinderbijslag krijgen,  heeft je kind geen WLZ indicatie dan moet dit vaak om de 3 jaar aangevraagd worden en je krijgt daar dan ook bericht van.

 

 

PGB aanvraag via de gemeente

Heb je extra zorg nodig voor je kindje maar heb je bijvoorbeeld nog geen diagnose en geen iq test gedaan. Dan kan je toch PGB aanvragen (Dit verschilt wel per gemeente) Wat ik zelf gedaan heb Max was toen 4 en zat toen pas op Speciaal onderwijs. En heb toen een e-mail naar de gemeente gestuurd of ik in aanmerking zou kunnen komen voor een PGB.  Dan word je gebeld en dan word er een afspraak gemaakt en dan komt er iemand langs, en die gaan met je in gesprek en je moet dan goed vertellen waarom je denkt dat je in aanmerking komt voor een PGB. Het voordeel was natuurlijk dat Max al op speciaal onderwijs zat en dat die al 9 maanden op een TOS school had gezeten, ze nemen vaak ook contact op met school om daar te vragen hoe of wat, en het kan ook zijn dat ze daar gaan observeren.

Als dat gebeurd is moet je zelf ook een verslag maken over de dagindeling voor je kind, hieronder het formulier die je dan in moet vullen voor het verkrijgen van een PGB.

Deze gaat dan naar de gemeente toen en word dan beoordeeld n.a.v. daarvan worden de uren berekend die nodig zouden zijn voor de zorg van je kind. 

Rekenvoorbeeld: Het uurloon in 2025 word 25.65 per uur en eigenlijk doe je dit dan maal het aantal  uur dat je de zorg krijgt dit is wel bruto dus daar gaat nog wel belasting van af.

- Als je zelf de zorg doet dan stel je de zorgovereenkomst via het PGB portaal op. Als je dat heb gedaan dan gaat het ter goedkeuring naar de gemeente en als het goedgekeurd is hoef je eigenlijk niets meer te doen.

Meestal als de PGB via de gemeente gaat  moet je dit elk jaar weer opnieuw aanvragen. Ik deed dat wel al in Augustus omdat je dan weer je verhaal moet vertellen, ik heb het 3 jaar gehad en op een gegeven worden ze wel wat makkelijker omdat er dan al een aardig dossier is.

 

 

 

 

WLZ

WLZ

WLZ is weer een hele andere procedure.

Je kan via de site van https://www.ciz.nl/wet-langdurige-zorg/voor-wie-is-de-wet-langdurige-zorg-wlz

Een WLZ check doen daar kan je gelijk zien of je in aanmerking komt om überhaupt een aanvraag te doen.

Mocht je naar die WLZ check zien dat je in aanmerking komt dan stellen ze de vraag of je het aanvraagformulier in wil vullen, als je dit gedaan heb dan word het in behandeling genomen, als het om een kind gaat dan is het heel belangrijk dat je een recente IQ test heb, anders word die sowieso afgewezen. Daarna komt er iemand bij je thuis. Het verschil met de PGB is dat je kind hierbij aanwezig moet zijn zodat ze ook kunnen observeren dit duurt ongeveer een uur. Als de persoon die geweest dan duurt het ongeveer 4 weken wanneer je dan bericht krijgt weet of je een WLZ krijgt of niet. Als er een WLZ word afgegeven krijgt je een code en n.a.v. die code kan je zien wat je krijgt. Als eenmaal de WLZ is afgegeven dan is dit sowieso tot de leeftijd tot 18 jaar.

Wat heel belangrijk is dat je maximaal 40 uur krijgt.

Stel je werkt zelf nog 20 uur in de week dan krijg je aangevuld tot 40 en dat houd in dat je dus 20 uur PGB krijgt.

- Bij de WLZ krijg je per jaar ook een verantwoordelijk vrij bedrag, het bedrag wat je krijgt ligt eraan aan hoeveel WLZ je krijgt.

Het verantwoordelijk vrije bedrag kan je altijd opnemen.

Je kan natuurlijk verschillenden mensen als zorgverlener aanstellen en dat moeten wel mensen zijn die ook daadwerkelijk de zorg kunnen bieden aan jou kind.

 

- Ik heb zelf werk 28 uur dus krijg 12 uur PGB

-  Mijn man is van 37 maar 24 uur gegaan om dan ook meer thuis te zijn.

- Max is ook vaak bij mijn schoonmoeder dus die heb ik ook ingekocht voor 10 uur per week.

 

Je kan natuurlijk ook kiezen voor professioneel hulp voor iemand aan huis en die betaal je dan uit je PGB.

 

Mocht je nog vragen laat gerust een berichtje achter.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Brenda
2 maanden geleden

Ben net je website aan t verkennen, ik zit in eenzelfde situatie als jij mijn zoon os nu 13 verstandelijke beperking en autisme ook zmlk onderwijs. Hij heeft een wlz indicatie. Tip: vanaf 12 jaar kun je een ov begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut, wij hebben die van mijn zoon nét binnen! Hij mag 1 begeleider gratis meenemen in bus, tram, metro of trein. Google het anders even. Misschien een toevoeging aan de rubriek " waar heb je recht op" ? Groetjes Brenda

Marian Bloemink
3 maanden geleden

In de tekst staat “verantwoordelijk vrij” bedrag.
Dat moet zijn “verantwoordingsvrij” bedrag.